Lyo Food - polska żywność liofilizowana / liofilizaty

Liofilizacja to proces suszenia w bardzo niskiej temperaturze i przy obniżonym ciśnieniu – w procesie sublimacji woda bezpośrednio przechodzi z fazy stałej – zamrożonej, do fazy gazowej. Tak przeprowadzone suszenie pozwala na zachowanie wszystkich właściwości żywności – smaku, zapachu, wartości odżywczych, a dodatkowo otrzymujemy bardzo długi termin zdatności do spożycia. Brak wody zatrzymuje wszystkie naturalne procesy rozkładu i jedzenie się nie psuje. Liofilizat możemy bezpiecznie spożyć nawet po 3 latach od daty produkcji.

Lyo Food w swojej ofercie posiada liofilizowane dania obiadowe, zupy, kremy, zbożowe mieszanki śniadaniowe, a także owoce. Lista stale jest wzbogacana o nowe smaki i nowe potrawy – jedną z ostatnich nowości są produkty Lyo Powders, czyli sproszkowane pojedyncze składniki jak szpinak, maliny, truskawki, które możemy użyć jako dodatek do innych dań lub też gotowe mieszanki owocowo-warzywne do przyrządzenia koktajli smoothie. Jako jeden z nielicznych producentów pomyślała również o różnych rodzajach diet – do wybory mamy dania mięsne, wegetariańskie oraz wegańskie – wolne od laktozy, znajdziemy także dania wolne od glutenu.

O sukcesie firmy zdecydowały jednak przede wszystkim wyróżniające się na tle konkurencji walory smakowe – innowacyjne podejście polega na wcześniejszym całkowitym przygotowaniu dania, jego ugotowaniu i odpowiednim doprawieniu – dokładnie tak, jak robimy to w naszym domu. Dopiero po tym etapie żywność jest poddawana procesowi liofilizacji – jest to odmienne od praktyk innych producentów, którzy mieszają składniki już wcześniej zliofilizowane. Efekt jaki uzyskuje LyoFood to znakomity smak osiągnięty tylko przy użyciu naturalnych składników – możemy się o tym przekonać czytając ich listę na opakowaniu lub na naszej karcie produktu – nie znajdziemy tam żadnych konserwantów lub dziwnie brzmiących nazw, a jedynie proste składniki jak: cebula, migdały, sól, pieprz, ryż, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, itp.

Dania charakteryzują się również bardzo dobrymi właściwościami energetycznymi. Doceniane są wśród alpinistów, żeglarzy, podróżników i turystów, dla których praktyczne właściwości są równie ważne jak walory smakowe. Wśród ambasadorów marki LyoFood znajdziemy największe sławy światowych zdobywców i podróżników jak chociażby kajakarza Aleksandra Dobę, który samotnie przepłynął Ocean Atlantycki. Posiłki są smaczne, zdrowe, energetyczne, a w plecaku zajmują niewiele miejsca i nie obciążają swoją wagą.