fb

Lyo Food

Lyo Food

LyoFood to całkowicie polska marka żywności liofilizowanej. W Polsce została zaprojektowana i założona, w Polsce, w Kielcach znajduje się jej siedziba. Również tutaj odbywa się cały proces produkcji żywności – od zasadzonego ziemniaka po zamkniętą paczkę z gotowym daniem. Ogromnym atutem firmy jest wspieranie lokalnych producentów – jest to niezbędny element, gdyż do produkcji dań LyoFood używa jedynie świeżych składników. Niewielka firma z biegiem czasu i doświadczenia stała się liderem w swojej branży. Jest wielokrotnie doceniana i nagradzana na europejskich i światowych targach sportowych lub outdooru. Do najważniejszych nagród należą między innymi Outdoor Industry Award 2013 przyznana za jakość produktów LyoFood oraz innowacyjność podejścia na etapie produkcji żywności lub Outdoor Editor's Choice 2015 – nagroda przyznana przez czytelników niemieckiego Outdoor Magazin.

Przejdź bezpośrednio do oferty dań liofilizowanych Lyo Food >>

Liofilizacja to proces suszenia w bardzo niskiej temperaturze i przy obniżonym ciśnieniu – w procesie sublimacji woda bezpośrednio przechodzi z fazy stałej – zamrożonej, do fazy gazowej. Tak przeprowadzone suszenie pozwala na zachowanie wszystkich właściwości żywności – smaku, zapachu, wartości odżywczych, a dodatkowo otrzymujemy bardzo długi termin zdatności do spożycia. Brak wody zatrzymuje wszystkie naturalne procesy rozkładu i jedzenie się nie psuje. Liofilizat możemy bezpiecznie spożyć nawet po 3 latach od daty produkcji.

Lyo Food w swojej ofercie posiada liofilizowane dania obiadowe, zupy, kremy, zbożowe mieszanki śniadaniowe, a także owoce. Lista stale jest wzbogacana o nowe smaki i nowe potrawy – jedną z ostatnich nowości są produkty Lyo Powders, czyli sproszkowane pojedyncze składniki jak szpinak, maliny, truskawki, które możemy użyć jako dodatek do innych dań lub też gotowe mieszanki owocowo-warzywne do przyrządzenia koktajli smoothie. Jako jeden z nielicznych producentów pomyślała również o różnych rodzajach diet – do wybory mamy dania mięsne, wegetariańskie oraz wegańskie – wolne od laktozy, znajdziemy także dania wolne od glutenu.

O sukcesie firmy zdecydowały jednak przede wszystkim wyróżniające się na tle konkurencji walory smakowe – innowacyjne podejście polega na wcześniejszym całkowitym przygotowaniu dania, jego ugotowaniu i odpowiednim doprawieniu – dokładnie tak, jak robimy to w naszym domu. Dopiero po tym etapie żywność jest poddawana procesowi liofilizacji – jest to odmienne od praktyk innych producentów, którzy mieszają składniki już wcześniej zliofilizowane. Efekt jaki uzyskuje LyoFood to znakomity smak osiągnięty tylko przy użyciu naturalnych składników – możemy się o tym przekonać czytając ich listę na opakowaniu lub na naszej karcie produktu – nie znajdziemy tam żadnych konserwantów lub dziwnie brzmiących nazw, a jedynie proste składniki jak: cebula, migdały, sól, pieprz, ryż, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, itp.

Dania charakteryzują się również bardzo dobrymi właściwościami energetycznymi. Doceniane są wśród alpinistów, żeglarzy, podróżników i turystów, dla których praktyczne właściwości są równie ważne jak walory smakowe. Wśród ambasadorów marki LyoFood znajdziemy największe sławy światowych zdobywców i podróżników jak chociażby kajakarza Aleksandra Dobę, który samotnie przepłynął Ocean Atlantycki. Posiłki są smaczne, zdrowe, energetyczne, a w plecaku zajmują niewiele miejsca i nie obciążają swoją wagą.

Sprawdź również:   Żywność liofilizowana - wszyscy producenci   |   Liofilizaty Wegetariańskie   |   Owoce i napoje liofilizowane   |   Palniki i kuchenki turystyczne    |   Kartusze gazowe - paliwo


Sortuj po: Nazwie Cenie
Jabłko liofilizowane Lyo Food - Owoce
img
Produkt: Dostępny
11,90 zł
11,31 zł
Zupa liofilizowana Lyo Food - Gulaszowa
img
Produkt: Dostępny
28,00 zł
25,20 zł