Lyo Food - polska żywność liofilizowana / liofilizaty

LyoFood to polska marka żywności liofilizowanej bazująca na naturalnych składnikach i ceniąca zaawansowane rozwiązania. Została zaprojektowana i założona w Polsce. W Kielcach znajduje się jej siedziba. Również tam odbywa się cały proces produkcji żywności – od zasadzonego ziemniaka po zamkniętą paczkę z gotowym daniem. Ogromnym atutem firmy jest wspieranie lokalnych producentów – jest to niezbędny element, gdyż do produkcji dań LyoFood używa jedynie świeżych składników. Niewielka firma z biegiem czasu i doświadczenia stała się liderem w swojej branży. Jest wielokrotnie doceniana i nagradzana na europejskich i światowych targach sportowych lub outdooru. Do najważniejszych nagród należą między innymi Outdoor Industry Award 2013 przyznana za jakość produktów LyoFood oraz innowacyjność podejścia na etapie produkcji żywności lub Outdoor Editor's Choice 2015 – nagroda przyznana przez czytelników niemieckiego Outdoor Magazin.

Sprawdź również:   Żywność liofilizowana - wszyscy producenci   |   Liofilizaty Wegetariańskie   |   Owoce i napoje liofilizowane   |   Palniki i kuchenki turystyczne    |   Kartusze gazowe - paliwo

LYOFOOD Bigos DUŻY 81 g (500 g) - Żywność Liofilizowana
Do koszyka

Logo Lyofood żywność liofilizowanaLiofilizacja, z której tak chętnie korzysta marka LyoFood, to proces suszenia w bardzo niskiej temperaturze i przy obniżonym ciśnieniu – w procesie sublimacji woda bezpośrednio przechodzi z fazy stałej – zamrożonej, do fazy gazowej. Tak przeprowadzone suszenie pozwala na zachowanie wszystkich właściwości żywności – smaku, zapachu, wartości odżywczych, a dodatkowo zapewnia bardzo długi termin przydatności poddanych tej obróbce produktów. Brak wody zatrzymuje wszystkie naturalne procesy rozkładu i jedzenie się nie psuje. Liofilizat możemy bezpiecznie spożyć nawet po 5 latach od daty produkcji.

Lyo Food w swojej ofercie posiada liofilizowane dania obiadowe, zupy, kremy, zbożowe mieszanki śniadaniowe, a także owoce oraz napoje sportowe w proszku. Lista stale jest wzbogacana o nowe smaki i nowe potrawy. Ciekawostką są produkty Lyo Powders, czyli sproszkowane pojedyncze składniki jak szpinak, maliny, truskawki, które możemy użyć jako dodatek do innych dań lub też gotowe mieszanki owocowo-warzywne do przyrządzenia koktajli smoothie. Jako jeden z nielicznych producentów, Lyo Food, pomyślał również o różnych rodzajach diet – do wybory mamy dania mięsne, wegetariańskie oraz wegańskie – niezawierające laktozy. W ofercie marki znajdziemy również produkty niezawierające glutenu.

O sukcesie firmy zdecydowały jednak przede wszystkim wyróżniające się na tle konkurencji walory smakowe – innowacyjne podejście polega na wcześniejszym całkowitym przygotowaniu dania, jego ugotowaniu i odpowiednim doprawieniu – dokładnie tak, jak robimy to w naszym domu. Dopiero po tym etapie żywność jest poddawana procesowi liofilizacji – jest to odmienne od praktyk innych producentów, którzy mieszają składniki już wcześniej zliofilizowane. Efekt jaki uzyskuje LyoFood to znakomity smak osiągnięty tylko przy użyciu naturalnych składników – możemy się o tym przekonać czytając ich listę na opakowaniu lub na naszej karcie produktu – nie znajdziemy tam żadnych konserwantów lub dziwnie brzmiących nazw, a jedynie proste składniki jak: cebula, migdały, sól, pieprz, ryż, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, itp.

LyoFood jedzenie liofilizowane żywność liofilizowana liofilizaty

Dania charakteryzują się również bardzo dobrymi właściwościami energetycznymi. Doceniane są wśród alpinistów, żeglarzy, podróżników i turystów, dla których praktyczne właściwości są równie ważne jak walory smakowe. Wśród ambasadorów marki LyoFood znajdziemy największe sławy światowych zdobywców i podróżników m.in. wspinacza Fabiana Buhl, biegaczkę górską Chloe Lanthier, alpinistę Simone Moro, czterokrotną Mistrzynię Świata we wspinaczce lodowej Ines Papert. Wcześniej posiłkami marki zachwycał się również sam Aleksander Doba, zmarły w 2021 roku podróżnik, kajakarz i pierwszy człowiek, który samotnie przepłynął kajakiem Ocean Atlantycki.

Założycielka firmy Lyo Food, Laura Godek-Miąsik, została uznana przez magazyn FORBES za jedną z najzdolniejszych osób w Europie. Lyo Food zasłynął już na rynkach międzynarodowych. Wyróżniany jest w licznych konkursach oraz podbija serca wielu turystów i podróżników nawet z najdalszych zakątków świata. Marka promuje się obecnie poprzez hashtag #DeliciousAnywhere, który ma podkreślać, iż produkty Lyo Food mogą być dostępne dla każdego, niezależnie od otaczających go warunków geograficznych czy pogodowych.

Do produkcji żywności produkowanej przez Lyo Food używa się jedynie naturalnych składników. Owoce, warzywa i zioła, które używane są do przygotowania dań pochodzą również z własnych plantacji marki Lyo Food. Pozostałe surowce pochodzą od dostawców i rolników, którzy są bliskimi znajomymi firmy. Nie ma tutaj miejsca na przypadkowość. Produkcja odbywa się w jednym miejscu. Od momentu dotarcia składników do pracowni, nie opuszczają one zakładu, aż do chwili wysyłki finalnego produktu. Liofilizacją zajmują się zakłady produkcyjne, które mają ponad trzydziestoletnie doświadczenie w tym procesie. Wszystkie posiłki są gotowane przed skierowaniem ich do procesu liofilizacji. Firma Lyo Food w całości odpowiada za każdy etap procesu produkcyjnego. A my, jako firma Woda Góry Las, gorąco polecamy ich produkty Waszej uwadze. Smacznego!